The new residential ensemble situated on the former harbor and trading place in the near proximity to the historical center of Rostock contributes to the skyline of the city.

Housing on Holzhalbinsel, Rostock
New construction of a residential complex Loggerweg, Holzhalbinsel, 18055 Rostock
Client: WIRO Wohnen in Rostock Wohnungsgesellschaft mbH, Rostock
GFA: 20.820 m²
Completion: August 2018
Service stages: 1-9 + Generalplanung
Architect: Ekkehard Voss
Associate partner: Frank Focke
Project manager: Bernd Borgolte, Anja Dähne
Building site management: Johannes Galandi
Team: Serhat Akdoganlar, Anja Dähne, Falko Holtz, Klaus Mehlhorn, Annika Suck
Structural engineering: Ingenieurbüro Dr. Binnewies Ingenieurgesellschaft mbH, Hamburg Building equipment: BOW Ingenieure GmbH, Hamburg
Landscaping: Wiggenhorn & van den Hövel Landschaftsarchitekten BDLA, Hamburg Geotechnical investigations: BBI Geo- und Umwelttechnik Ingenieurgesellschaft mbH, Hamburg Geothermy: H.S.W. Ingenieurbüro Gesellschaft für Energie und Umwelt mbH, Rostock
Clinker: Klinkerwerk Muhr, Emmrich/Lichterfeld
Fotograf: Hans-Jürgen Landes

Living on the wooden peninsula By Tchoban Voss Architekten - Sheet6
©Hans-Jürgen Landes

Following the leitmotif of a fresh breeze, which is so characteristic for port cities, the buildings absorb the energy of wind and water and demonstrate it by their distinctive shape. In 2013 the project obtained the first prize in an international competition.

Living on the wooden peninsula By Tchoban Voss Architekten - Sheet8
©Hans-Jürgen Landes

The polygonal façade and the slightly canted roofs indicate the main wind direction. An elongated U- shaped volume with five to six floors builds the backbone of the ensemble: it opens in the direction of the Warnow and at the same time towards the four other buildings, which have different heights of five to nine floors. The tower with nine floors is a beacon not only for the building group but for the nearby surrounding, it stands directly on the water front. The façades clad in traditional colors with bright grey and beige clinker give the residential complex a homogenous and vivid appearance.

Living on the wooden peninsula By Tchoban Voss Architekten - Sheet9
©Hans-Jürgen Landes

Surrounded by the green areas the new urban structure with its loosely positioned volumes and the framing block offers a good mix of harmony and variety. A generous promenade allows direct access to the water, different recreation areas with seats and playing surfaces contributes to a high quality of living.

Living on the wooden peninsula By Tchoban Voss Architekten - Sheet3
©Hans-Jürgen Landes

The apartments with well-proportioned living spaces and generous loggias ensure ideal exposure and provide great panoramic views to the water. Each building is constructed as a KfW55 energy-efficient house. A geothermal plant provides the whole complex with thermal energy.

Author

Rethinking The Future (泛亚电竞赛事手游(泛亚电竞注册官网v6.3 IOS版)) is a Global Platform for Architecture and Design. 泛亚电竞赛事手游(泛亚电竞注册官网v6.3 IOS版) through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

雷火电竞下注投注(雷火电竞公告即时) 英雄联盟竞猜查询赛表 英雄联盟竞猜比赛4.10.1 竞技宝直播联赛可靠 YBG电竞全球比赛 JJ竞技选手新版v9.7(JJ竞技下注现场)