PROGRAMME

Arnhem Rozet is the new address for various cultural and educational institutions in Arnhem. The mixture of Library, Heritage Centre, Art Centre and Community College gives rise to one of the most important public buildings in the city.

Programme: Cultural centre, Library, Music and Dance school, Art studios, Exhibition spaces, Auditorium, Grand-Café, Bookstore
Surface area: 12.000 sqm
Location: Bartokplein / Oeverstraat, Arnhem, The Netherlands
Client: City of Arnhem
Design:  Competition 2009, first prize
Start construction: 2011
Opening: 2013

DESIGN TEAM

Architectural design | Neutelings Riedijk Architects, Rotterdam, The Netherlands
Architectural engineering | ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek bv., Velp, The Netherlands
Structural engineering | Van de Laar bv, Advies- en ingenieursbureau voor bouwconstructies, Eindhoven, The Netherlands
Building physics | DGMR Raadgevend Ingenieurs, Arnhem, The Netherlands
Installation design | Ingenieursburo Linssen, Amsterdam, The Netherlands
Artist collaboration | Catalogtree, Arnhem, The Netherlands
General contactor | Bouwbedrijf Wessels Rijssen, Rijssen, The Netherlands

PHOTO CREDITS

Models | Neutelings Riedijk Architects, Rotterdam, The Netherlands
Photography | ScagliolaBrakkee ©Neutelings Riedijk Architects, Rotterdam, The Netherlands
Renders | A2 Studio, Rotterdam, The Netherlands

Cultural Center Rozet By Neutelings Riedij - Sheet5
ScagliolaBrakkee ©Neutelings Riedijk Architects, Rotterdam, The Netherlands

A LINK BETWEEN DOWNTOWN AND POST-WAR EXPANSION

In volume and articulation Rozet forms the architectonic transition between the historic and the post-war city tissue of Arnhem. The building lies at the conjunction of the Station Area and the Kerkplein (Church square), which is the central route in the urban planning for the Rijnboog quarter in Arnhem. Rozet, with its cultural and educational program, provides an anchor point on this public route and a catalyst for future urban development.

Cultural Center Rozet By Neutelings Riedij - Sheet7
ScagliolaBrakkee ©Neutelings Riedijk Architects, Rotterdam, The Netherlands

THE INTERIOR STREET AS AN EXTENSION OF THE URBAN ROUTE

Rozet has been designed as an urban elongation of the central route between the Station Area and the Church square. The core of Rozet is formed as a glazed interior route which intersects the building on all floors. A lingering public gallery with a sequence of attractive squares which function as entrances for the various institutions and reflect the synergy between them. Occasionally the interior street takes the shape of an exhibition hall or foyer, at other times it functions as an auditorium or an ascending reading room with study sites. The visibility of this interior street from outside as well as the apparent programming on the inside of the building in the showcase windows, led displays, book cases and illuminated billboards strengthen the public identity of the building on both street and city level.

Cultural Center Rozet By Neutelings Riedij - Sheet10
ScagliolaBrakkee ©Neutelings Riedijk Architects, Rotterdam, The Netherlands

FACADE & IDENTITY

The façade of Rozet is aimed at expressing public identity. It is built out of sandy, vertical concrete elements that display the building as a whole to the city. The elements feature reliefs and rosettes, giving the façade texture and the building meaning in its public supply by their analogy with knowledge. On the one hand the vertical blinds function as a fixed screen, on the other hand they allow the sunlight to enter deep into the building through high vertical windows.

Cultural Center Rozet By Neutelings Riedij - Sheet12
ScagliolaBrakkee ©Neutelings Riedijk Architects, Rotterdam, The Netherlands

A SUSTAINABLE BUILDING

A combination of choices make Rozet a sustainable building. The interior street operates as a climate neutral vent based on natural ventilation. The roof is entirely green. It is a combination of vegetation and a water buffer which contributes to the air-condition of the building. Birds and insects benefit from this green oasis in an urban setting. Furthermore, the roof accommodates solar panels which make a substantial contribution to the energy requirements of the building. Lastly the thermal storage establishes Rozet as one of the most sustainable buildings in Arnhem.

Author

Rethinking The Future (泛亚电竞赛事手游(泛亚电竞注册官网v6.3 IOS版)) is a Global Platform for Architecture and Design. 泛亚电竞赛事手游(泛亚电竞注册官网v6.3 IOS版) through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

雷火电竞下注投注(雷火电竞公告即时) 英雄联盟竞猜查询赛表 英雄联盟竞猜比赛4.10.1 竞技宝直播联赛可靠 YBG电竞全球比赛 JJ竞技选手新版v9.7(JJ竞技下注现场)